REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Evaluatie en tips
Foto's van ChiosWat doe jij tegen agressie en geweld?

Chios 2004

Kerk - Pyrgi - Chios

Keramiek en kraswerk

Zondag 20 juni 2004
Armolia
Pyrgi
Fana
Olympia-grot
Olympi


Na het ontbijt rijden we naar Armolia, een bekend keramiekdorpje. We rijden via Thymiana, doch de doorgaande weg blijkt afgesloten te zijn. We draaien een paar rondjes, maar kunnen de juiste weg niet vinden. Uiteindelijk rijden we achter een Griekse aan, die een uitweg weet door een wijngaard. Het is sportief rijden over het onverharde weggetje. Vanaf het steil naar boven lopende pad, hebben we geen uitzicht op naderend verkeer, doch een oude dame is behulpzaam. Met een handgebaar legt ze het verkeer stil en wenkt ons dat we naar boven kunnen komen.

Meteen na het binnenrijden van Armolia zien we talloze keramiekwinkeltjes. De verkoopsters doen hun best ons te verleiden tot een aankoop. Ze komen aanzetten met sap en (ha, lekker!) mastieksnoepjes. Er is voornamelijk serviesgoed te koop, dat vervaardigd wordt in eigen atelier. We mogen uiteraard een kijkje nemen in de werkplaats. Meestal zijn het familiebedrijfjes, waarbij moeder de winkel runt en vader en/of de kinderen het keramiek vervaardigen.

In de eerste winkel zien we een mooie schaal met een aardbei-citroen motief. Hij bestaat uit meerdere delen. Paul vindt alleen de kleuren wat flets. In de volgende winkel zien we een schaal die Paul wel mooi vindt, maar ik vind het motiefje een beetje tuttig. We komen er niet uit wat schalen betreft. Wel kopen we een paar hebbedingetjes, o.a. een koelkastmagneet en een vaasje.

We drinken koffie bij een snackbar aan de doorgaande weg, met uitzicht op de heuvels en een kasteelruïne. Ik probeer het Griekse uithangbord te ontcijferen. Twee Nederlandse dames aan een belendend tafeltje weten te vertellen dat MP gelijk is aan B. Zo langzamerhand weet ik de Griekse letters wel te benoemen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik de betekenis van het woord begrijp! Misschien moet ik een cursus nieuw Grieks gaan doen.

Even later gaan we te voet het dorpje in. We dwalen door de straatjes en stuiten herhaaldelijk op delen van de oude stadsmuur. Paul en ik beklimmen een deel, maar een Griekse automobilist waarschuwt ons dat het gevaarlijk is. We maken snel een foto en dalen weer af. Het is een erg leuk stadje om doorheen te wandelen, al zijn er weinig bezienswaardigheden.

Er komt een wagen langs waar plastic stoelen te koop zijn. Via een megafoon laat de verkoper weten wat hij in de aanbieding heeft. Bij een andere wagen is textiel te koop. Dit soort huis-aan-huis verkoop zie je in Griekenland vrij vaak.

We verlaten Armolia en rijden naar het prachtige Pyrgi. Het is een heel bijzonder stadje. In de wit gekalkte huisjes zijn figuren gekrast, zodat de zwarte onderlaag zichtbaar is. Deze techniek wordt "xista" genoemd en stamt uit de 19e eeuw. Het is erg mooi om te zien. Sommige figuren zijn zó precies uitgekrast, dat het lijkt alsof ze opgeschilderd zijn. Van dichtbij blijkt het tóch kraswerk te zijn. Echt vakwerk!

We lunchen op een gezellig plein met uitzicht op de Theotokou-kerk, die ook helemaal 'ingekrast' is. Na het eten nemen we een kijkje bij de Agios Apostolos-kerk, die te bereiken is door een smalle tunnel van 15 meter lang. Er moeten mooie, oude iconen te zien zijn. Helaas is de kerk gesloten. Daarna dwalen we door de prachtige straatjes. In de oude binnenstad staan de huizen dicht op elkaar en vormen een moeilijk doordringbare vesting. Bijna alle huizen hebben kraswerk.

Van Pyrgi vertrekken we naar Fana, een rustig strandje. We zoeken beschutting bij wat bomen. Achter ons ligt een mastiekveldje. De zee loopt hier heel geleidelijk af. Je moet een heel stuk het water in lopen, voordat je een beetje nat wordt! Op de zeebodem en de rotsen groeien een soort anemonen en we zien ook wat zee-egels.

Later op de middag gaan we op zoek naar de Olympia-grot, die hier in de buurt moet liggen. We kunnen de weg niet direct vinden en komen zelfs op een militair oefenterrein terecht. Uiteindelijk vinden we de grot. We moeten even wachten totdat de voorgaande groep omhoog is gekomen, daarna kunnen wij met een klein groepje naar beneden. We worden rondgeleid door een pittige dame, die goed Engels spreekt.

Het is een bescheiden grot, van ca. 50 meter diep. Alle elementen van een grote grot zijn aanwezig, zoals: stalagmieten en stalactieten, 'gordijnen' en 'orgelpijpen'. De moeite waard om gezien te hebben.

Na de rondleiding bezoeken we het dorpje Olympi. Het is een bijna onneembare vesting. We moeten een heel stuk lopen, voordat we een opening in de stadsmuur vinden. Binnen de muren staan de huisjes dicht op elkaar gepakt.

De vrouwen zitten op hun stoepje en praten met elkaar. Ze groeten ons enthousiast. De mannen hebben zich verzameld bij het café op het plein. Er hangt een heel gemoedelijke sfeer, alsof de tijd heeft stilgestaan. Ik hoop dat dit dorpje nog lang authentiek zal blijven.

's Avonds rijden we terug naar Aghia Ermioni. Daar eten we bij Anastasis. Van de sfeervolle inrichting moet het restaurant het niet hebben, maar de bediening is heel vriendelijk. Het eten is lekker, alleen wat weinig. Tussendoor probeert de ober t.v. te kijken. Vanavond speelt Griekenland tegen Rusland. Wanneer Paul naar de stand informeert, gooit de man wanhopig zijn armen in de lucht en draait zich om. Later komt hij zijn excuses maken voor zijn botte reactie. Wij nemen het hem niet kwalijk: Griekenland heeft verloren.

Achter ons zit een dame alleen aan een tafeltje. Ze zit onophoudelijk te lonken naar alles wat van het mannelijk geslacht is. Ook Paul krijgt een dikke knipoog. Aan het eind van de avond checkt ze haar sms'jes. Eén bericht stemt haar zéér tevreden. Ze krijgt een brede smile op haar gezicht en roept: "yes!" Dan verlaat ze in blije stemming het restaurant.

Terug in het appartement gaan Paul en ik op het dakterras zitten met een drankje. Bij de minimarket (die volgens mij 24 uur per dag open is) hebben we rozenlikeur gehaald.


<-Vorig hoofdstuk: dag 3 Volgend hoofdstuk: dag 5->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional