REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Evaluatie en tipsWat doe jij tegen agressie en geweld?

Duitsland en Frankrijk 2005

Uitzicht over Rüdesheim en Bingen

Glühwein-wein-wein

Dinsdag 12 december 2005
Shoppen in Rüdesheim
Kabelbaanvaart
Bezoek aan Denkmal
Kerstmarkt


Het zicht is een stuk helderder vandaag. We gaan eerst ontbijten in de bar en dan de straat op. Alle winkels en de kramen zijn nog dicht. Alleen Ehrenfels, een hele sjieke souvenirszaak, is open. We gaan naar binnen en vergapen ons aan het Steiff-speelgoed. In de etalage staat een levensgroot speelgoedpaard van 1400 euro. Als je die koopt, kan je met recht zeggen: "Er staat een paard in de gang"! Verderop staat een kameel van 2200 euro! Prachtig gemaakt, dat wel.

Er zijn ook wat goedkopere spullen te koop, zoals Asbach Uralt bonbons in allerlei soorten en maten. Ik koop één grote doos, twee kleinere en een zakje. Paul koopt wat drank. Het is aangenaam toeven in de winkel en de sfeer wordt nog verhoogd door de achtergrondmuziek. Eerst horen we een gospelkoor en daarna Doris Day met "I'll be home for Christmas".

In de bovenstad is het uitgestorven. We bezoeken de beestjes op de kindermarkt en ik maak foto's van de indrukwekkende ram met z'n gedraaide hoorns. Een oude meneer, die duidelijk gek op dieren is, maakt me er op attent dat er ook een lammetje is. "Die heeft een leuk, donker snoetje." Inderdaad, even later laat het lammetje zich zien. Maar dat duurt niet lang: vader ram duwt hem terug in de stal.

We gaan terug naar het hotel en dumpen de gekochte spullen in de achterbak van de auto. Ik maak een snelle sanitaire stop. Onder de deur van het toilet zit een grote spleet. Een grapjas heeft er een pijl bij getekend met de tekst "Beware of limbo dancers"!

We trekken wederom de bovenstad in en kopen een kaartje voor een kabelbaanvaart. Jazeker, om het kerstmaquette-gevoel compleet te maken heeft ons dorpje ook nog een kabelbaan! We mogen meteen plaatsnemen in één van de bakjes. Met een sukkelgangetje 'vliegen' we over de heuvels. We hebben een prachtig uitzicht over Rüdesheim, Bingen en de Rijn. Vlak onder ons liggen de wijngaarden.

Er staat een straffe, gure wind. Verkleumd stappen we aan de overzijde uit het kabelbaanbakje. We zijn op een heuvel terechtgekomen waar een gigantisch groot 'denkmal' staat. Maar voordat we het 'denkmal' gaan bezichtigen éérst een lekker bakkie koffie bij restaurant 'Rheinblick'! Tja, dat hadden we gedacht. 'Rheinblick' is gesloten vanwege de 'winterpauze'!

Zonder koffie lopen we richting 'denkmal'. Het is een afzichtelijk beeld van een dame die een krans omhoog houdt. Een soort barokke versie van het Vrijheidsbeeld. Aan haar voeten zitten engelen. Je moet een stuk heuvelafwaarts lopen om het beeld in z'n geheel te kunnen zien. Het is indrukwekkend, maar niet mijn smaak!

We zien een roofvogel, die zich tot op een paar meter afstand laat benaderen. Paul wil een foto van hem maken, maar er komen telkens mensen langs die, onbedoeld, de vogel verjagen. Eindelijk lukt het dan toch, wanneer de vogel in een boomtop is neergestreken.

Door de wijngaarden wandelen we terug naar het centrum van Rüdesheim. Onderweg werpen we af en toe een blik op het 'denkmal'. Het ziet er nu, met een dreigende wolkenlucht erachter, bijzonder stoer uit.

Het pad door de wijngaarden is goed beloopbaar, alleen wat modderig. Uiteindelijk komen we op een geasfalteerd stuk uit, wat daarna overgaat in een oud weggetje met klinkers. We komen uit aan de andere zijde van het dorp, waar een groot aantal campers geparkeerd staat. Daar huizen waarschijnlijk de marktkooplieden. We passeren een huis dat rijkelijk versierd is met kerstprenten en - beeldjes. Het is een lust voor het oog.

Wederom gaan we de kerstmarkt op en nemen een patatje. 'Van Hollandse aardappels' staat er op een reclamebord vermeld. Om de kou een beetje te verdrijven, drinken we er glühwein bij. Dan bezoeken we de winkel van Käthe Wolfahrt, waar prachtige kerstspullen te koop zijn. Levensgrote kerstmannen, houten notenkrakers, gekantkloste sterren, handbeschilderde kerstballen, houten torentjes met kerstfiguren, stallen, pluche kerstberen: het ziet er allemaal schitterend uit, doch het is schrikbarend duur.

Om ongeveer half 3 zijn we terug in het hotel en rusten een paar uurtjes uit. 's Avonds gaan we de markt weer op. Het is behoorlijk koud, maar dat is zó verholpen na een paar bekers glühwein! Omdat de restaurants weinig te bieden hebben, besluiten we om vanavond ons kostje aan de kramen op te scharrelen. We beginnen met champignons. 'In lekkere saus' staat er wervend op een bord. Nou, dat klopt. Ons voorafje is binnen. Verderop worden Reibekuchen met appelmoes verkocht. We krijgen er drie per persoon. De reibekuchen (gemaakt van zeer dun geraspte aardappel) zijn mij te machtig. Ik houd het op één koek. We drinken er uiteraard een beker glühwein bij. Je hebt er allerlei soorten van. De varianten kers en blauwe bes hebben we al geprobeerd. Als toetje nemen we poffertjes met schleebesglühwein erbij.

We zijn een beetje stijf geworden van het geslenter en de kou. Om de spieren los te krijgen, lopen we de bebouwde kom uit. Hier staan wat rijtjeshuizen langs de spoorbaan. Sommige zijn uitbundig versierd, andere wat soberder. Het valt me op dat slechts in heel weinig huizen een kerstboom staat. We komen uit in de Rheinstrasse. Bij onze 'vaste' glühweinkraam proeft Paul wat verschillende soorten weinbrand. Uiteindelijk koopt hij een William's en een Quetschen.

De markt gaat alweer sluiten voor vandaag. We lopen nog één keer door de Drosselgasse, een bekend winkelstraatje dat naar de bovenstad leidt, en stuiten op een leuke Scandinavische markt. Jammer dat we die niet eerder hebben gezien! Ze hebben mooie glaswaren, truien en gedetailleerde houten stalletjes. Maar ook hier zijn de marktlieden reeds aan het inpakken. Door de Steingasse dalen we af naar het hotel.


<-Vorig hoofdstuk: dag 2 Volgend hoofdstuk: dag 4->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional