REISAFFICHE

Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Inhoudsopgave
Inleiding
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Evaluatie en tipsWat doe jij tegen agressie en geweld?

Duitsland en Frankrijk 2005

Restaurant L'Escale Bondues

Es war gemütlich

Woensdag 14 december 2005
Aankomst in Bondues (Frankrijk)


We vertrekken vandaag naar Frankrijk. Eerst ontbijten we op ons gemak en evalueren de afgelopen dagen. We hebben het hier erg naar ons zin gehad. "Jetzt wird's gemütlich" lezen we telkens op posters die door de hele stad hangen. Inderdaad, de sfeer in het hotel en op straat was 'sehr gemütlich'. We komen hier vast nog eens terug, al dan niet in de kersttijd.

Ik betaal met m'n credit card en de vriendelijke baliemedewerkster matst me met de drankjes die we uit de koelkast hebben gehaald. Naast de Saab ligt een grote klodder kots. Zorgvuldig de kots vermijdend, laden we de auto in. Daarna rijdt Paul hem behoedzaam de parkeerplaats af.

We nemen de pont naar Bingen en rijden aan de overzijde van de Rijn terug naar de snelweg. We komen langs allerlei schilderachtige dorpjes, o.a. het dorpje Bacharach. Op de radio klinkt klassieke muziek, wat wij bijzonder goed bij de sfeer vinden passen. Het is weer enigszins mistig, maar minder erg dan twee dagen geleden. We maken een tussenstop bij een Lidl supermarkt om een doosje glühwein in te slaan. Kunnen we thuis de 'gemütliche' sfeer nog eens oproepen.

Bij Vallender verlaten we de toeristische route. We kunnen een hele tijd dezelfde weg volgen als op de heenweg en komen zodoende weer langs Peppenhoven. Daar lunchen we en ik verzilver mijn kortingsbon. Heb ik 'em niet voor niets bewaard!

We komen vandaag door vier landen en hopen zeer dat we niet aangehouden worden! Eerst gaan we de Duits/Nederlandse grens over. Een half uurtje later passeren we de Nederlands/Belgische grens. Tegen de avond bereiken we Frankrijk. Ik krijg het even benauwd wanneer ik een douaneauto zie staan, doch de douanebeambten laten ons gaan. Ik probeer Paul naar het Comfort hotel in Bondues te navigeren, maar dat lukt niet. Na een aantal omzwervingen komen we dan toch op de goede weg. Het hotel staat in een industriewijk, tegenover een drukkerij.

We checken in, halen de spullen uit de auto en laten ons op het bed vallen. We kijken naar een malle kwis. Een hevig geëmotioneerde jongedame uit Corsica weet een grote geldprijs binnen te slepen. Nadat we een beetje uitgerust zijn, gaan we eten in het restaurant van het hotel. Er zitten bijna uitsluitend mannen aan de maaltijd.

Na het eten maken we een wandeling door de industriewijk. We passeren een grote, vervallen fabriekshal, met roestige deuren. Het is mooi van lelijkheid. Verderop staat een textielfabriek met een Mariabeeld op het terrein. Dat zul je in Nederland niet snel zien! Uiteindelijk komen we in de dorpskern van Bondues terecht, waar een charmant kerkje staat. Het begint echter te regenen en we besluiten terug naar het hotel te gaan.


<-Vorig hoofdstuk: dag 3 Volgend hoofdstuk: dag 5->
Home Reizen Contact Site Map Zoeken

Valid HTML 4.01 Transitional